Facebook image
Mentés

Adófelajánlás a társasági adóelőleg kiegészítéskor – Idén is van rá lehetősége a cégeknek

A társasági adóelőleg kiegészítéskor történő adófelajánlási lehetőséggel idén még tudnak élni a cégek, ennek határideje változatlanul december 20.

Az elérhető legmagasabb adójóváírás érdekében a legtöbb cég az év végi társaságiadó-feltöltési kötelezettsége teljesítésekor vette igénybe az adófelajánlás intézményét, hiszen ekkor a várható adójának 80 százalékáig felajánlhatta a társasági adóját, és ezzel egyidejűleg a rendelkezéssel 6,5-7,5 százalékos adójóváírásra, adóelőnyre is szert tett. 

Ezzel szemben az éves társaságiadó-bevallásban történő felajánlás esetén az adójóváírás mértéke már csupán 2,5-2,16 százalék. 

Adófelajánlások 2019 adóévre

Fontos kiemelni, hogy idén a társaságok a 2019-es adóévükre továbbra is alkalmazhatják a feltöltésre vonatkozó rendelkezéseket! Az adófelajánlást alkalmazni kívánó társaságok kiegészíthetik az idén felajánlott összeget az éves adófizetési kötelezettségük 80 százalékáig és erre a részre is a jelentősen magasabb adókedvezmény mértéket realizálhatják. Ezt egy társasági adófelajánlási nyilatkozat benyújtásával – a 1901-es bevallásban egy X megadásával - tehetik meg, legkésőbb 2019. december 20-ig, a feltöltési bevallás benyújtásának határidejéig. Ezzel egyidőben az adófeltöltésről is gondoskodni kell.

Hogyan ütemezzük optimálisan az adófelajánlásokat?

A látvány-csapatsport területén működő szervezetek támogatására 2020 januárjától is van lehetőség, mellyel az adóelőny miatt még mindig érdemes élni. Fontos, hogy csak jóváhagyott sportfejlesztési programmal rendelkező szervezetek esetén kapható meg a felajánláshoz szükséges támogatási igazolás! 

A jogszabályi rendelkezések biztosítják az adóelőlegből történő felajánlást is, amely szintén az emelt összegű adójóváírásra (6,5 százalék) jogosítja a társaságokat. Jelenleg az adóelőleg 50 százalékáig, jövőre viszont már az adóelőleg 80 százalékáig is felajánlást tehetnek az adózók. A jövő évtől érdemes már egész évben a havi vagy negyedéves adóelőlegekből megtenni a felajánlásokat a magasabb adómegtakarítás érdekében. 

    Kapcsolódó bejegyzéseink

    Érdeklik az adó, számviteli és jogi változások?

    Iratkozzon fel hírlevelünkre, és legyen mindig naprakész!

    Feliratkozom