Facebook image
Mentés

Filmfinanszírozás támogatásból – a komfort levél szerepe

A 2019-es Golden Globe-on két kategóriában jelölt The Alienist sorozat és a legjobb színész kategóriában jelölt Genius: Picasso forgatása is Magyarországon zajlott. Hogyan segít a filmgyártási költségek előteremtésében a magyarországi TAO rendszere, és mi a szerepe a komfort levélnek a filmprodukciók költségeinek tervezésében és előteremtésében?

Egy filmprojekt producere is hasonló kihívás előtt áll, mint minden gyártási fázishoz érő szakember. Finanszírozókat és forrásokat keres, amikor filmprojektje készen áll a megvalósításra, forgatásra.  Tételezzük fel, hogy a megálmodott film gyártási költsége összességében 20 millió dollár. Továbbá a filmproducernek van egy finanszírozó partnere, aki ugyanakkor nem kívánja a film teljes költségvetését felvállalni, de hajlandó 8 millió dollárral beszállni a gyártási költségekbe. A producernek tehát a különbözetet máshonnan kell előteremtenie.

Mindenképpen segít a további potenciális finanszírozók pozitív döntését előmozdítani, ha a producer prezentálni tudja, hogy 8 millió dollárnyi forrás már rendelkezésre áll. Ez történhet olyan formában is, hogy az összeg rendelkezésre bocsátását előzetes feltétel bekövetkeztéhez kötik. Például ahhoz, hogy a producer akkor lesz jogosult a forrást lehívni, ha a film gyártási költsége teljes egészében, vagy meghatározott részben rendelkezésre áll.

A további sikeres forrásbevonáshoz célszerű, hogy a producer és az első finanszírozó írásban is rögzítse a finanszírozásra vonatkozó szándéknyilatkozatot. Ezt a dokumentumot az iparágban szándéknyilatkozatnak (vagy Letter of Intent-nek) nevezik.

Hogyan segít a magyar filmtámogatási rendszer a Magyarországon készülő filmprodukciók finanszírozásában?

A Magyarországon gyártott – a kulturális tesztet teljesítő – filmalkotások a 2018. június 11-ét követően benyújtott kérelmek esetén 30 százalékos normatív állami támogatásban részesülhetnek a közvetlen filmgyártási költség 100 százaléka után. Mindez pedig biztosítja azt, hogy elégséges egy film költségvetésének a nem támogatott részére finanszírozókat felkutatni.

Hasonlóan a fent bemutatott szándék nyilatkozathoz, amelyben a film költségeihez való hozzájárulási szándékáról, az ezzel kapcsolatos feltételekről nyilatkozik a finanszírozó, szükséges a normatív filmtámogatás várható összegét is meghatározni.

A forrásbevonásban fontos szerepet játszó komfort levélben (vagy Comfort Letter-ben) a filmtámogatás összege is számszerűsíthető ebben a filmkészítőt támogató szakemberek nyilatkoznak arról, hogy a film tervezett költségvetése, ill. egyéb rendelkezésükre álló információ alapján mekkora lesz a közvetett filmtámogatás összege.

Hogy a filmtámogatás mértéke pontosan mekkora összegű azt a hatályos szabályok alapján a következők szerint határozhatjuk meg:

  1. Elsőként a közvetlen filmgyártási költséget kell meghatározni, mely a filmprodukció magyar költségvetése (a magyar filmgyártó vállalkozás által pénzügyileg teljesített, bizonylattal igazolt kifizetés).
  2. Ezen belül kerül meghatározásra a közvetlen magyar filmgyártási költség (azaz mindazon közvetlen filmgyártási költségek, melyek magyar adó-, vagy közteher fizetési kötelezettség formájában merülnek fel, vagy a költség felmerülése Magyarországon adó- vagy járulék fizetési kötelezettséget eredményes. 
  3. A filmtámogatás mértéke a közvetlen magyar filmgyártási költség 30 százaléka.
  4. Emellett – ha nem csak közvetlen magyar filmgyártási költségek merülnek fel - a magyarországi költés 25 százalékáig elszámolható a nem-magyar filmgyártási költség, mely ugyancsak 30 százalékos filmtámogatásra jogosít.

Amit még érdemes kiemelni, hogy a szabályozás nem határoz meg minimum filmgyártási költséget, illetve nem limitálja a gyártási költség maximumát.

A tervezés a sikeres filmtámogatás lelke

Az alábbi néhány számpéldán keresztül is jól látható, hogy egy 20 millió dolláros költségvetésű film esetén milyen szcenáriók mellett, milyen filmtámogatási összegekkel lehet számolni. Attól függően, hogy a magyar, illetve a nem-magyar filmgyártási költségek milyen arányt képviselnek a teljes filmgyártási költségen belül, eltérő összegű támogatás kapcsolódhat ugyanahhoz a teljes költséghez.

Filmtámogatás alakulása a filmgyártási költségek megoszlásának tükrében

    Kapcsolódó bejegyzéseink

    Érdeklik az adó, számviteli és jogi változások?

    Iratkozzon fel hírlevelünkre, és legyen mindig naprakész!

    Feliratkozom