Facebook image
Mentés

Egy hónap türelmi idő az online számlabekötés kapcsán

A vállalatok online számlaadat-szolgáltatásának megkezdésére további 1 hónap felkészülési időt biztosít a szabályozó az utolsó pillanatban megjelent tájékoztatás szerint. Július 31-ig tudják bírságmentesen beüzemelni az adózók számlaadat-jelentésüket, az adatszolgáltatásra kötelezett számlák adatainak 2018. július 31-ig be kell érkeznie az adóhivatalhoz.

Az online számlarendszer indulását július 1-től írja elő jogszabály. Tekintettel arra azonban, hogy a szükséges fejlesztések és az IT környezet kialakítása a NAV-nál is a napokban zárult le és így arra a vállalatok sem tudtak üzembiztosan felkészülni, a kötelező online adatjelentés éles határideje kitolódik.

A NAV online számla felülete a felkészült cégek jelentéseit július 1-től fogadja, feldolgozza és értékeli, de július 31-ig türelmi időt biztosít a számlaadatok valós idejű bekötésére. Augusztus 1-től azonban  az adóhatóság már ellenőrzi, hogy a cégek valóban eleget tesznek-e a 100.000 forint feletti áfát tartalmazó számlák online jelentési kötelezettségének. 

Az adószámmal rendelkező, belföldi adószámos partner felé áfásan számlázó cégeknek a kiállított számlákról a számlakiállítást követően azonnal, online úton jelenteniük kell a számlák adatait, amely alapján a NAV világosan látja a 100.000 forint feletti áfatartalommal kibocsátott számlákat, illetve ezek összegét, a cég áfakötelezettségét e számlák tekintetében.

A vállalati oldal számára fontos ez a könnyítés, hiszen számos hazai cég vagy  nemzetközi tulajdonban lévő vegyesvállalat is csak a végleges jogszabályok ismeretében kezdte meg a fejlesztést akár a speciális adatstruktúra, az XML előállítása, akár az adatküldési rendszer tekintetében. Saját számlabekötési rendszerünk fejlesztése és használata során is érzékeljük, érzékeltük, hogy hol tart az online-számla fejlesztés az adóhatóság oldalán, komplex IT és áfa ismeretek és kapacitás kellett ahhoz, hogy jó adatfájlok álljanak elő és a riportálás is hibátlan legyen. Bár fejlesztői oldalról fel tudtunk készülni, de a cégeknek többnyire még időre van szükségük, hogy az adóhatóság oldalán is véglegessé váló rendszerhez alkalmazkodni tudjanak, illetve üzembiztosan tesztelhessenek.

ConnecTAX Ajánlatkérés  

Mi a cégek teendője az adatjelentés kapcsán?

  • Az adatjelentés biztonsága érdekében a cégnek a NAV felületén kell speciális azonosítókat igényelniük, ezeket a számlázó-, vagy adatriportáló-rendszerükben rögzíteniük, hogy a NAV a beküldött számlaadataikat fogadni és azonosítani tudja.  Az adatjelentéshez a számlázóprogramokat vagy a vállalatirányítási rendszereket kellett adatjelentési modullal kiegészíteni, vagy külső megoldást keresni amelyen keresztül meg lehet kezdeni az adatszolgáltatást júliustól.
  • A kevés számlát kibocsátók vagy a „későn ébredők” számára – akár átmenetileg - opció lehet a NAV számlaprogramja, amely 2018. június 26-án megjelent ugyan, de még nem 100 százalékos az adatjelentési modulja. 
  • A kézi számlákra, számlatömbökben kiállított számlákra a jelentési kötelezettség ugyanúgy vonatkozik! Bár jogszabály nem írja elő, érdemes lehet a kézi tömböket digitális platformra cserélni. 
  • A „későn ébredő” saját vállalatirányitási rendszerrel rendelkező nagyobb vállalkozások számára pedig akár egy külső adatszolgáltatási modul is jelenthet „gyors” megoldást

    Kapcsolódó bejegyzéseink

    Érdeklik az adó, számviteli és jogi változások?

    Iratkozzon fel hírlevelünkre, és legyen mindig naprakész!

    Feliratkozom