Facebook image
Mentés

Nyugdíjasokat foglalkoztat? Nem mindegy, hogyan!

A jelenlegi munkaerőpiaci helyzetben teret nyert a nyugdíjasok foglalkoztatása, a munkáltatók is kedvelik ezt a megoldást és a nyugdíjasok számára is jó lehetőség. Nézzük, milyen speciális szabályok vannak a nyugdíj melletti munkavállalás esetén! 2017. július 1-től létrejöttek a nyugdíjas szövetkezetek, ami egy új, sajátos jogviszonyt és lehetőséget jelent a nyugdíjas munkavállalók és munkáltatóik számára.

Nyugdíjas dolgozó – kedvező foglalkoztatási feltételek

A nyugdíjaskorú dolgozóra is érvényes a bejelentési kötelezettség. A nyugdíjas dolgozó béréből adóelőleg, természetbeni egészségbiztosítási és nyugdíjjárulék kerül levonásra, más azonban nem. A nyugdíjas munkavállaló munkanélküli ellátásra nem jogosult, ezért a munkaerőpiaci járulékot nem vonjuk a béréből, és mivel táppénzre sem jogosult (kivétel ez alól az üzemi baleset esete),ezért a pénzbeli egészségbiztosítási járulékot sem.

A munkahelyi egyéb juttatásokat azonban ugyanúgy meg kell kapnia, mint az aktív korúaknak, pl. cafeteria, szabadság, betegszabadság stb. A munkabér összegére nézve nincs külön jogszabályi korlátozás, a saját jogú öregségi és a 40 év szolgálati idővel elment nyugdíjas nők esetében úgy állapodhat meg a munkáltató és a nyugdíjaskorú dolgozó, ahogy szeretne – az előírt minimálbért és a garantált bérminimum összegeket figyelembe véve. A munkáltató főállásban és részmunkaidőben egyaránt foglalkoztathatja a nyugdíjas dolgozót, megállapodásuk szerint. Az 55 év feletti munkavállalók foglalkoztatása esetén szociális hozzájárulási kedvezmény vehető igénybe. A munkáltató ezt a kedvezményt nyugdíjas foglalkoztatott után is igénybe veheti.

Nyugdíjas foglalkoztatás – közérdekű szövetkezetben, csak SZJA-teher mellett

A munkavállalói státusz mellett a megbízási szerződés, illetve a 2017. július 1-től új lehetőségként megjelent közérdekű nyugdíjas szövetkezeten keresztüli foglalkoztatás vehető számításba. Ez utóbbi foglalkoztatási forma a még aktív idősebb korosztály számára teremti meg a lehetőséget, hogy jövedelmet szerezhessen.
A nyugdíjas szövetkezet nagyon kedvező foglalkoztatási forma azok számára, akik saját jogon, vagy nők esetében a 40 év szolgálati idővel rendelkezve mentek nyugdíjba.

A közérdekű nyugdíjas szövetkezet tagja a részére a pénzben juttatott jövedelme után 15 százalék személyi jövedelemadót kell fizetnie, de emellett más levonás nem terheli bérét, és a szövetkezet sem fizet egyéb közterhet a foglalkoztatás után.

A munkavállaló mentesül az egyéb járulékkötelezettségek megfizetése alól. Közérdekű nyugdíjas szövetkezet öregségi nyugdíjban részesülő tagja a nyugdíjas szövetkezetben történő személyes közreműködése alapján:

  • nem válik biztosítottá, ezért a természetes személy tekintetében nyugdíj és egészségbiztosítási járulékfizetési kötelezettség nem keletkezik,
  • jogviszonya nem eredményez a szocho tv. szerinti adófizetési kötelezettséget,
  • jövedelme mentes a százalékos mértékű egészségügyi hozzájárulás alól,
  • mentesül a szakképzési hozzájárulási fizetés alól.

Ezen kedvezményeken túl az öregségi nyugdíjban részesülő szövetkezeti tag esetében további kedvezmény a munkáltató számára:

  • a munkáltatót nem terhelik az Mt. kötelezettségei pl.: szabadság kiadása, felmondási idő, szabadságmegváltás stb.,
  • egyszerű Mt. szabályok betartása szükséges a foglalkoztatás során,
  • rugalmas munkaidő-beosztással tudja foglalkoztatni munkavállalót,
  • minimális adminisztratív teher jelentkezik,
  • a szolgáltatás díja költségként elszámolható,
  • a dolgozói létszám nem növekszik a cégben (a rehabilitációs hozzájárulás számításának nem alapja).

Kik lehetnek a nyugdíjas szövetkezet tagjai?

A nyugdíjas szövetkezetnek csak olyan természetes személy tagjai lehetnek, akik saját jogú nyugdíjasok, vagy azok a nők, akik 40 év szolgálati idővel mentek nyugdíjba. A nyugdíjas szövetkezet tagja a szövetkezettel tagsági megállapodást köt, amely kiterjed a személyes közreműködés konkrét tartalmára, módjára és ellentételezésére. A nyugdíjas szövetkezet tagját megillető ellentételezés arányos kell, hogy legyen a természetes személy tag személyes közreműködésének mértékével. A nyugdíjas szövetkezet tagja a személyes közreműködését a nyugdíjas szövetkezet által harmadik személy részére nyújtott szolgáltatás keretében is teljesítheti.

A külső szolgáltatás nyújtására irányuló jogviszony olyan sajátos jogviszony, amelynek keretében a nyugdíjas szövetkezet öregségi nyugdíjban részesülő tagja teljesíti a személyes közreműködését, és amelyre a Ptk. megbízásra vonatkozó, valamint az Mt. meghatározott szabályait kell alkalmazni.

Nyugdíjas dolgozók bejelentése a szövetkezetek esetén

A közérdekű nyugdíjas szövetkezet személyesen közreműködő tagja az állami adó- és vámhatóság felé köteles bejelenteni az alábbi adatokat:

  • a közérdekű nyugdíjas szövetkezet adószámát,
  • a közérdekű nyugdíjas szövetkezeti tag adóazonosító jelét, társadalombiztosítási azonosító jelét, illetve nyugdíjfolyósítási törzsszámát.

Ha a közérdekű nyugdíjas szövetkezeti tag jogviszonya megszűnik, akkor azt a jogviszony megszűnését követő 8 napon belül kell bejelenteni.

    Kapcsolódó bejegyzéseink

    Érdeklik az adó, számviteli és jogi változások?

    Iratkozzon fel hírlevelünkre, és legyen mindig naprakész!

    Feliratkozom