Facebook image
Mentés

Környezetvédelmi termékdíj: változások várhatóak a szabályozásban

A közeljövőben törvénymódosító javaslatot terjeszt elő a szaktárca a környezetvédelmi termékdíjról szóló 2011. évi LXXXV. törvény („Ktdt.”) vonatkozásában. A javaslat több olyan változtatást is tartalmaz, amely érdemben érinti a gazdálkodókat, és a kötelezettek körének bővülése is várható.

A módosító javaslat célja az európai uniós irányelvek változásának követése, a jelenlegi eljárás egyszerűsítése, az adminisztratív és egyéb terhek csökkentése, valamint a megfelelő jogértelmezés elősegítése.

Fém italdobozok, műanyag beltéri zacskók, műanyag zsákok – új termékdíj-kategóriában

Jelentős változás, hogy a javaslat 2018. január 1-jével teljes mértékben kivezeti a kereskedelmi csomagolószer kategóriát. Ezzel párhuzamosan a javaslat bevezeti a fém ital-csomagolószer definíciót, amelynek eredményeként mérsékli az eddigi kereskedelmi csomagolószerre vonatkozó 304 Ft/kg-os díjtételt 57 Ft/kg-ra. 

Új fogalomként jelenik meg az oxidatív úton aprózódó műanyag hordtasak és hordtáska, és egyúttal ezen csomagolószerek megadóztatása 1900 Ft/kg-os mértéken. Emellett a beltéri műanyag zacskók után fizetendő termékdíjtétel is felemelkedne a műanyag reklámtáska szintjére, 1900 Ft/kg-ra, annak érdekében, hogy visszaszorítsák a fölösleges műanyagzacskó- és -táskahasználatot.

Az elkülönített hulladék tárolására szolgáló műanyag zsák is definiálva lesz a Ktdt-ben, ezzel elősegítve, hogy annak saját célú felhasználása és első belföldi forgalomba hozatala se keletkeztessen termékdíj-kötelezettséget. A módosító javaslat egyértelműsíti továbbá, hogyha egy termék reklámhordozó-papír és irodai papír funkciót is betölt, akkor a kötelezettség a reklámpapír jelleg alapján áll fenn. Emellett a javaslat pontosítja a reklámhordozó-papír fogalmát, eltörli a fogalomból azon kivételeket, amelyek nehezen meghatározhatóak. 

A javaslat egyértelműen rögzíti azt is, hogy a jövőben új átvállalási szerződések megkötése és bejelentése szükséges, ha az egyik szerződő fél jogutódlással megszűnik. 

Egyszerűbb lesz a termékbesorolás 

A termékdíj-köteles termékek meghatározása korábban rendkívül körülményes volt, tekintettel arra, hogy a 2010. január 1-jén hatályos vámtarifaszámokat kellett alkalmazni. Ennek orvoslására 2018. január 1-jétől – a javaslat szerint – a termékdíj-szabályozás áttér az adott év január 1-jén hatályos áruosztályozási szabályok alkalmazására, amely leegyszerűsíti a termékdíj-köteles termékek beazonosítását.

Az Uniós irányelvi (WEEE) kötelezettséggel összhangban változnak az elektromos, elektronikai berendezések kategóriái, a korábbi kilenc helyett öt termékkategória lesz elérhető. Továbbá a Ktdt. 1. számú mellékletében sem kerülnek a vámtarifaszámok termékkategóriák alá besorolásra, ezáltal elkerülve a több termékkategória alá történő besorolás problematikáját. A kategóriák számának csökkentése mellett a díjtételek csökkentését is tartalmazza a javaslat, amelynek célja a díjtételek egységesítése 57 Ft/kg-ra. 

Preferáltabbak az elektromos és hibrid autók – alacsonyabb termékdíj jöhet

Várhatóan csökkenni fog a fizetendő termékdíj a gépjármű termékdíj-köteles alkotórészei és a gépjármű átalány vonatkozásában, az elektromos autók esetében 50 százalékkal, míg a hibrid autók esetében 30 százalékkal, ezáltal ösztönözve a környezetbarát megoldások elterjedését.

A várható változások mellett fontos arra felhívni a figyelmet, hogy főként az utóbbi időben az átfogó adóellenőrzés szerves részét képezi a termékdíj-kötelezettségek ellenőrzése is. Így célszerű a gazdálkodóknak ezen a téren is felkészülten várni az adóellenőröket.

Kapcsolódó bejegyzéseink

Érdeklik az adó, számviteli és jogi változások?

Iratkozzon fel hírlevelünkre, és legyen mindig naprakész!

Feliratkozom