Facebook image
Mentés

Itt vannak az online számlázóprogramok elektronikus adatküldésének részletei

A napokban megjelent az online számlázóprogramok elektronikus adatküldésének részleteiről szóló NGM rendelettervezet. Egy év múlva, 2018. július 1-től már valós idejű elektronikus adatszolgáltatásra kötelezettek az online számlázóprogramot használó társaságok, a 100.000 forintos áfatartalom feletti számlák esetében. A tesztelés elkezdéséhez előzetes regisztráció szükséges!

A rendelettervezet alapján pontosan látható, hogy a társaságoknak az online számlázóprogramból kibocsátott számláik adatait azonnali – de legkésőbb 24 órán belüli – adatküldéssel kell megküldeniük az adóhatóság felé. A NAV felé bejelentett számlázóprogramokból az adatküldésnek elektronikusan kell megtörténnie, amelyre egy éves felkészülési időt biztosít a szabályozás. 

Az elektronikus adatszolgáltatás tesztelése az adózó előzetes regisztrációja után kezdődhet el. A regisztráció során az adatszolgáltató és a számlázóprogram is azonosításra kerül, és az adóhatóság ellenőrzi a képviselői jogosultságot. A beküldött információcsomagnak legalább az Áfa tv. által előírt adatokat kell tartalmaznia.  

Kikre vonatkozik az azonnali számlaadatküldési kötelezettség? 

A számlaadatok elektronikus továbbításának kötelezettsége mind a hazai, mind az adószámmal, vagy adóregisztrációval rendelkező cégeket érinti. A részletszabályok ismeretében már pontosabban felmérhető, hogy milyen IT-fejlesztéseket kell végrehajtani az adatszolgáltatási kötelezettség teljesítéséhez.

Az alapos felkészülés pedig minden vállalkozásnak alapvető érdeke, hiszen a kötelezettség elmulasztása számlánként akár 500 ezer forintig terjedő bírságot is vonhat maga után.

online  Számlariport - Ellenőrizze XML fájlját! 

Hogyan változik a tételes áfanyilatkozattételi kötelezettség? 

A rendelettervezet szerint a tételes nyilatkozattétel rendje is változik majd.  A százezer forint áfaösszeget meghaladó számlák adatainak online megküldésére kötelezett társaságok mentesülnek a korábbi formában megszokott rendszeres tételes áfanyilatkozattételi kötelezettség alól.

Kapcsolódó bejegyzéseink

Érdeklik az adó, számviteli és jogi változások?

Iratkozzon fel hírlevelünkre, és legyen mindig naprakész!

Feliratkozom