Facebook image
Mentés

Vállalati pénzügyek - a folyamatok modernizálása

A középvállalatok piacain tapasztalható gyors változások javarészt a fejlődő technológiára, a globalizációra és az összeolvadások és felvásárlások növekvő számára vezethető vissza. Mindez a vállalat pénzügyi területével szemben is növeli az elvárásokat, kiemelt szerepet kap a változások előrejelzésének képessége és a gyorsan változó vevői- és piaci igényeknek való megfelelés. A hatékonyan működő szervezetekben a pénzügyi terület a stratégiai döntések előkészítésében, levezényelésében és az ehhez szükséges belső tanácsadásban fontos szerepet tölt be.

A pénzügyi terület stratégiai támogató és előrejelző szerepe felértékelődött  

A hatékony információszolgáltatáshoz a pénzügyi terület átalakítására, modernizálására is szükség lehet. A pénzügyi terület akkor válhat valós stratégiai támogatássá egy vállalat életében, ha a pénzügyi folyamatok struktúrája összhangban van az üzleti folyamatokkal. Amennyiben a modern vállalati környezetben a hagyományos pénzügyi alaptevékenységek - mint a számlák rögzítése, jelentések készítése - rutinszerűen működnek, idő és erőforrás szabadul fel az további (elemző) tevékenységek számára.

A pénzügyi terület átalakítása több kulcsfontosságú tényezőt foglal magában, úgymint: 

  • az automatizáltság növelése, 
  • az adat- és analitikus kapacitás erősítése és 
  • a cég stratégiai döntéshozatalát támogató pénzügyi kontrolok alkalmazása. 

Pénzügyi folyamatok hatékonyságának átvilágítása

A pénzügyi folyamatok fenti tényezői a vállalat teljes működésére hatnak, éppen ezért érdemes áttekinteni, hogy megfelelően működnek-e társaság folyamatai, mert a felmerülő problémák negatívan befolyásolhatják az üzleti eredményt:

  1. Zárási folyamatok időtartama

Hosszadalmas és túlterhelt havi, negyedéves, vagy éves zárási folyamatok esetén mindenképp meg kell nézni a kiváltó okokat – amelyek  adódhatnak a nem megfelelő munkaszervezésből, az automatizált feladatok hiányából –, és hatékonyabb megoldást keresni.

  2. A vállalatirányítási rendszerek kapcsolata és az automatizálás 

A belső rendszerek alacsony szintű, vagy hiányzó kapcsolata a vállalat teljesítményének belső monitorozását és értékelését is gátolja, az előrejelzést pedig szinte lehetetlenné teszi. Az automatizálás a belső folyamatok támogatása és felgyorsítása mellett szélesíti a pénzügyi csapat elemzési képességet is. 

  3. A döntéshozatalhoz szükséges adatokhoz való hozzáférés 

A pénzügyi terület modernizációjában jelentős szerepe van annak a vezetői igénynek, hogy a megfelelő döntés meghozásához a rendszeres hó végi pillanatkép mellett azonnali pénzügyi információ is elérhető legyen. A naprakész információkkal megalapozható lehet egy befektetési döntés, a cash flow rendszeres, heti vagy nagyobb várható kifizetések előtti kontrollja. Többféle megoldás is létezik, amely a vállalkozások számára biztosítja a naprakészséget, a valós idejű pénzügyi információk rendelkezésre állását. Az azonban, hogy melyik megoldás a leghatékonyabb, csak az egyedi igények ismeretében dönthető el biztosan. A folyamatok és hozzáférések kialakításához, vagy hatékonyságuk növeléséhez a belső struktúra ismerete és egy külső szakértő gyakorlati tapasztalatai jó támpontot jelenthetnek. Az bizonyos, hogy a pénzügyi adatok napi szintű, valós idejű rendelkezésre állása elősegíti az eredményes üzleti döntéseket és növeli az eredményességet.

 Hogyan kezdjünk hozzá a vállalat pénzügyi területének modernizálásához? 

A pénzügyi terület teljesítményének és megítélésének javításához ki kell dolgozni a stratégiát a terület átalakítására, ehhez pedig elemezni kell a pénzügyi folyamatokat. A felülvizsgálat eredményeképp egyre gyakoribb döntés, hogy a leghatékonyabb megoldást egy külső szolgáltató által biztosított BPO (üzleti folyamat kiszervezés) jelentheti. A pénzügyi üzleti folyamatok részleges vagy teljes körű kiszervezése segítséget nyújt a vállalkozásoknak a megfelelő stratégia kialakításához. A stratégia része akár a meglevő rendszerek kiaknázatlan lehetőségeinek feltérképezése és használata vagy akár új technológiákba való befektetés. Jelentős mértékben csökkenthető a manuális munkavégzés, amely egyúttal csökkenti az élő munkaerőn alapuló kontrolok számát, ugyanakkor növeli a hatékonyságot és az adatok rendelkezésre állását.

Következő számvitel blogbejegyzésünkben a pénzügyi terület modernizációs kihívásainak lehetséges megoldási lehetőségeit vesszük sorra.

    Kapcsolódó bejegyzéseink

    Érdeklik az adó, számviteli és jogi változások?

    Iratkozzon fel hírlevelünkre, és legyen mindig naprakész!

    Feliratkozom