Facebook image
Mentés

AEO – A vámeljárások jolly jokere

Az Európai Unió hosszú távú célja a vámeljárások teljes elektronizálása, amelynek alapvető feltétele a vámeljárásban közreműködő gazdálkodó megbízhatósága. Az a társaság, amely már rendelkezik Engedélyezett Gazdálkodói (AEO) engedéllyel, a vámhatóság feltétlen bizalmát élvezve kiemelkedő előnyhöz juthat versenytársaival szemben.

Az Engedélyezett Gazdálkodói engedély (AEO) nyújtotta legfontosabb előnyök

Az Engedélyezett Gazdálkodói (AEO - Authorized Economic Operator) engedély megszerzése számos feltételhez kötött, de a vámügyintézésben ezzel együtt járó könnyebbítések és előnyök miatt egyre több szereplőnek érdemes a letelepedése szerinti európai vámhatóságtól ezt a státuszt megszereznie. Az AEO néhány, a társaságok számára legfontosabb előnye: 

  • „Alanyi jogon” megszerezhető import áfa önadózási engedély, függetlenül az előző évben teljesített forgalmi adatoktól;
  • „Alanyi jogon” megszerezhető áfabiztosíték-nyújtás alóli mentesség;
  • A jövedéki tevékenységet folytató (megbízható adós minősítésű) gazdálkodóknak csak 50% összegű jövedéki biztosítékot kell nyújtaniuk;
  • Könnyebb hozzájutás az egyszerűsített eljárásokra vonatkozó vámhatósági engedélyekhez;
  • A vámtevékenységekhez kapcsolódó összevont biztosíték összege akár 0%-ra csökkenthető;
  • Biztosíték nyújtása nélküli szállítás a gazdálkodók átmeneti megőrzési raktárai között;
  • Könnyebbség az EKÁER-ben, lényegesen kevesebb adat megadásával kérhet közúti fuvarjaira EKÁER számot;
  • A gazdálkodók utólagos ellenőrzésre történő kiválasztásra, csak magas kockázat esetén kerülhet sor;
  • Kevesebb fizikai és okmánylapú ellenőrzés, mint más - AEO engedéllyel nem rendelkező - gazdasági szereplő esetén;
  • Alacsonyabb kockázati besorolás, tekintettel arra, hogy az AEO engedélyeseket minden tagállam kölcsönösen elismeri;
  • Az esetlegesen felmerülő szankcionálás esetében enyhébb büntetési tétel;
  • Vámjogi képviselet ellátására való jogosultság;
  • Nagyobb esély a partnerré történő kiválasztásra.

Az Uniós Vámkódex szinte nem tartalmaz úgy rendelkezést, hogy az valamilyen szinten ne érintené, vagy kapcsolódna az AEO engedélyhez. Minden vámeljárásban, engedély megszerzésben, a nyújtandó biztosíték összegében, vagy akár a szankcionálás során, hatalmas előnyt élvez az, aki rendelkezik AEO engedéllyel.

Kiknek érdemes AEO engedélyt kérniük? 

Potenciálisan érintettek, ezért érdemes AEO-ot kérniük a fuvarozással, szállítmányozással valamint egyéb logisztikai szolgáltatással foglalkozók, de sokat segít az engedély a termékelőállítást végző, valamint export és import forgalmat bonyolító gazdálkodóknak is.

Az AEO engedélyezési eljárása nem egyszerű és nem is rövid folyamat, azonban jól előkészített és koordinált keretek között egy AEO projektekben járatos szakemberrel a folyamat hatékonyan végigvihető.

AEO és EAKER változás

Hazánkban 300 körüli az AEO engedélyes gazdálkodók száma, ami az összes vámmal kapcsolatos gazdasági tevékenységet végző vállalkozáshoz képest elenyésző szám. Annak ellenére, hogy az Uniós Vámkódexből egyértelműen kitűnik, hogy az AEO engedélyé a jövő, még mindig nem elégséges mértékű az érdeklődés az engedély megszerzése iránt. Az AEO tényleges, kézzel fogható előnyt, egyszerűsítéseket és pénzügyi megtakarításokat jelent a vállalkozások számára. Hogy csak egy újabb, a napokban megjelent döntést említsünk a könnyítések közül, az AEO engedéllyel rendelkezők az EKAER regisztráció során is egyszerűsített módon igényelhetnek EKAER számot fuvarjainkhoz.

    Kapcsolódó bejegyzéseink

    Érdeklik az adó, számviteli és jogi változások?

    Iratkozzon fel hírlevelünkre, és legyen mindig naprakész!

    Feliratkozom