Facebook image

Finiséhez közeledik a személyi jövedelemadó bevallások (szja bevallások) beadása.

Az elmúlt évek tapasztalatai is igazolják, hogy hazánk a last minute bevallások országa, így érdekes lehet még a személyi jövedelemadó 1+1 százalékának felajánlásának lehetőségére felhívnom a figyelmét.

A személyi jövedelemadó 1+1 százalékáról évről-évre dönthetnek az adófizetők, a potenciálisan felajánlható összeg a rendszer jellegéből adódóan lineárisan változik az ún. összevont adóalap után megállapított szja és az egyes még érvényesíthető adókedvezmények különbségének összegével. A tavalyi felajánlások statisztikai adatai kétarcúságot mutatnak. A felajánlott 1 százalékok összege az elmúlt évben, több mint 11 százalékkal, 13,46 milliárd Ft-ra emelkedtek, de jelentős lehetőségek maradtak így is kihasználatlanul. Tekintettel arra, hogy az adókedvezményekkel csökkentett összevont adóalap utáni megállapított szja összege mintegy10 százalékkal növekedett, a felajánlott 1 százalékok aránya az 52,2 százalékról 52,8 százalékra emelkedtek. Az egy felajánlásra eső összegek, mintegy 5 százalékkal 3 912 Ft-ra emelkedtek.

Fontos hangsúlyozni, hogy még azok is rendelkezhetnek a személyi jövedelemadójuk 1 + 1 százalékáról május 20-ig, akik már beadták idei személyi jövedelemadó bevallásukat!

Aki érvényes felajánlást kíván tenni, annak érdemes arra figyelnie, hogy:

  • Csak május 20-ig tehető meg, az azutáni nyilatkozat már nem érvényes.
  • Ügyelni kell arra, hogy az illető magánszemély a személyi jövedelemadóját határidőben megfizesse, ellenkező esetben a felajánlás szintén elvész.
  • Tisztában kell lenni a rendelkező nyilatkozatok kitöltésének és megküldésének formai kritériumaival is, hiszen tévesztés esetén ez is meghiúsíthatja a szándékot.
  • Érdemes utána nézni – például a NAV honlapján – hogy a választani kívánt szervezet valóban jogosult a felajánlások befogadására.

A fenti számok és az elmúlt évek tapasztalatai alapján megállapíthatjuk, hogy még most is érdemes lehet az egyházi és civil szervezeteknek a kampányukat fokozni annak érdekében, hogy a felajánlások mind abszolút, mind relatív mértékben növekedjenek.

    Kapcsolódó bejegyzéseink

    Érdeklik az adó, számviteli és jogi változások?

    Iratkozzon fel hírlevelünkre, és legyen mindig naprakész!

    Feliratkozom