Facebook image
Mentés

Egyszerűsített szja bevallás - A választás határideje 2016.február 15.

A magánszemélyeknek utoljára a 2015. évben megszerzett jövedelmeik esetében nyílik lehetőségük arra, hogy az adóhatóság által készített úgynevezett egyszerűsített bevallás választásával tegyenek eleget szja bevallási kötelezettségünknek.

Kik jogosultak az egyszerűsített bevallás választására?

Egy magánszemély abban az esetben jogosult az egyszerűsített bevallási forma választására, ha az alábbi feltételek mindegyikének megfelel:

  • Nem kért munkáltatói adómegállapítást, vagy az adó megállapítását a munkáltató nem vállalta.
  • Kizárólag olyan bevallásköteles bevételt szerzett, amelyből kifizető (munkáltató) adót/adóelőleget vont le, és/vagy ingó vagyontárgy, ingatlan, vagyoni értékű jog átruházásából származó jövedelem miatt van adókötelezettsége.
  • Nem volt egyéni vállalkozó, vagy az egyéni vállalkozói tevékenységét az adóév egészében szüneteltette.
  • Mezőgazdasági őstermelői tevékenységéből adóköteles bevétele nem származott.
  • Az Szja tv. rendelkezései szerint nem kötelezett bevallási kötelezettségét önadózással (adóhatósági közreműködés nélkül) teljesíteni.
  • Közli az adóhatósággal belföldi lakcímét.

Fontos kiemelni, hogy nem zárja ki az egyszerűsített bevallás választását, ha a fenti feltételeknek egyébként megfelelő

  • magánszemély
  • családi vagy adókedvezményt érvényesít,
  • adójának - az Szja tv.-ben meghatározott részének (1+1 százalék) felajánlásáról rendelkezik.
  • mezőgazdasági őstermelő
  • mezőgazdasági őstermelő tevékenységéből származó jövedelmére nemleges nyilatkozatot ad, vagy
  • mezőgazdasági őstermelői bevételéből nem kell jövedelmet megállapítani,
  • olyan bevételt szerzett, amelyre az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulásról szóló törvény szerinti közteherviselést választott.

Hogyan és meddig választható az egyszerűsített bevallás?

A fenti feltételek megfelelő adóalanyoknak a 1553NY jelű nyomtatványon postai vagy elektronikus úton 2016. február 15. napjáig kell az adóhatósághoz bejelenteniük, hogy az adókötelezettségük teljesítéséhez az egyszerűsített bevallási lehetőséget választják.

A választás bejelentésével egyidejűleg a fent említett nyomtatványon – a belföldi lakcím közlésén túl- többek között nyilatkozni kell az érvényesíteni kívánt adókedvezményekkel kapcsolatos azon tényekről, adatokról, körülményekről, melyek az adóhatóság nyilvántartásában nem szerepelnek. Emellett a nyomtatványon a személyi jövedelemadó meghatározott részének felhasználása vonatkozó rendelkezező nyilatkozatuk is megtehető.

A NAV 2016. január 29-éig postázta ki a névre szóló személyi jövedelemadó bevalláshoz szükséges csomagokat, melyben a 1553NY nyomtatvány és kitöltési útmutatója is megtalálható. Az elektronikus úton bevallást teljesítők a NAV honlapján (www.nav.gov.hu),a nyomtatványkitöltő programok menüponton keresztül tölthetik le a 1553NY nyilatkozatot, amelynek kitöltéséhez az ÁNYK bevalláskitöltő program nyújt segítséget.

Hogyan és mikor készíti el a NAV az egyszerűsített bevallásokat?

A NAV

  • az adózó 1553NY nyomtatványon megtett nyilatkozata,
  • a munkáltatók havi adó- és járulékbevallásra, valamint
  • az adatszolgáltatásra kötelezettek bevallása, illetve adatszolgáltatása alapján

megállapítja az adó alapját, a befizetendő/visszaigényelhető adót és az ezeket tartalmazó egyszerűsített adóbevallást, valamint az annak alapjául szolgáló adatokat 2016. május 2. napjáig postai vagy elektronikus úton megküldi az adózóknak.

Amennyiben az adózó az egyszerűsített bevallásban feltüntetett adatokkal nem ért egyet, a bevallás adatait javíthatja. A javított bevallást 2016. május 20-ig kell visszaküldenie a NAV részére.

Az adóhatóság az adózó javítása alapján ismét kiszámítja az adó alapját, az adót és a javított adatokról 2016. június 20. napjáig értesíti az adózót. Az adóhatóság a honlapján közzétett programmal történő javítás esetén az értesítést mellőzi.

Milyen határidők vonatkoznak az egyszerűsített bevallásban feltüntetett adó megfizetésére, kiutalására?

Amennyiben az egyszerűsített bevallás javítására nem került sor, vagy a javításra a NAV honlapján közzétett ÁNYK bevalláskitöltő programmal történt, az egyszerűsített bevallásban feltüntetett adót az adózónak 2016. május 20. napjáig kell megfizetnie, illetve visszaigénylés esetén az adóhatóságnak ezen időponttól kell kiutalnia.

Ha az adatok javítására nem a fent említett programmal került sor, a javított egyszerűsített bevallásban feltüntetett adó megfizetésének, illetve kiutalásának határideje az adóhatóság javított adatokról szóló értesítésének (melyet legkésőbb 2016. június 20-ig kell megküldenie) kézhezvételétől számított 30. nap.

Amennyiben az adózó a részére megküldött egyszerűsített bevallást 2016. május 20-ig nem javította, vagy ezen időpontig javította és az adóhatóságnak visszaküldte, ezen egyszerűsített bevallás, illetve javított egyszerűsített bevallás az adózó bevallásának minősül.

Azon magánszemélyeknek, akik nem választják sem az egyszerűsített bevallás adóhatóság általi kitöltését, sem a munkáltatói adómegállapítást, vagy a munkáltató ez utóbbit nem vállalja, illetve bevallási nyilatkozatot sem tettek, adóbevallási kötelezettségüket 2016. május 20. napjáig a 1553-as bevallás benyújtásával önállóan kötelesek teljesíteni.

    Kapcsolódó bejegyzéseink

    Érdeklik az adó, számviteli és jogi változások?

    Iratkozzon fel hírlevelünkre, és legyen mindig naprakész!

    Feliratkozom