Facebook image
Mentés

BEPS – Implementációs csomag

Miután a transzferár nyilvántartások transzparenciáját szorgalmazó OECD BEPS 13. akciótervéhez 2014. szeptemberében megjelent a tanulmány és 2015. februárjában egy kiegészítő iránymutatás. Az OECD Pénzügyi Bizottságának május 27-28-i ülésén fogadták el az implementációs csomagot, amit júniusban publikált.

A tavaly megjelent tanulmány, amiről korábbi blogomban részletesen beszámoltam, tartalmazza az ún. „country-by-country” (CbC) riportra vonatkozó ajánlást, ami előírja a multinacionális vállalatoknak, hogy azokban az országokban, amelyekben üzleti tevékenységet folytatnak, éves szinten le kell jelenteniük a főbb pénzügyi és egyéb releváns üzleti mutatóikat, továbbá a kapcsolt vállalkozásaikra vonatkozó azonosító és tevékenységi adatokat. Az idén februárban megjelent kiegészítő iránymutatás pedig a konkrét gyakorlati szempontokkal foglalkozott, pl. időbeliség, mentességek, titoktartás, adatbekérés következetessége és felhasználás területei.

A most megjelent implementációs csomag már konkrét jogszabály-szövegezéseket tartalmaz a CbC-vel összefüggésben, mind belföldi, mind nemzetközi szempontból.

A belföldi jogszabályminta írja elő többek között az adott állam adóilletősége szerinti multinacionális cég végső anyavállalata részére a CbC riportálási kötelezettséget, a korábban megjelent sablon kérdőív alapján. E belföldi jogszabályminta egy közvetlenül átültethető, 8 cikkelyből álló jogszabálytervezetet tartalmaz, amelyben csupán a bírságokra vonatkozó 7. cikkely maradt szabadon szövegezhető, figyelembe véve az egyes országok eltérő bírságolási szabályait.

Az implementációs csomag tartalmaz továbbá három különböző, nemzetközi vonatkozású „CbC modellegyezményt” is, amelyek az alábbi három nemzetközi információcsere-egyezmény típuson alapulnak:

  • az OECD Multilaterális Kompetens Hatósági Egyezménye (Multilateral Competent Authority Agreement),amely az OECD és G20 csoport által kidolgozott, 2014. október 29-én 51 (és azóta további 10) ország által aláírt többoldalú, automatikus információcserét biztosító egyezmény;
  • az OECD Kettős Adóztatás Elkerüléséről szóló bilaterális egyezményei (Double Taxation Treaty); és
  • az OECD bilaterális Adózási Információcsere Egyezményei (Tax Information Exchange Agreement),amelyek a kettős adóegyezményekhez hasonlóan kétoldalú egyezmények, azonban kizárólag kérelmen alapuló (tehát nem automatikus) információcserére vonatkoznak.
    Kapcsolódó bejegyzéseink

    Érdeklik az adó, számviteli és jogi változások?

    Iratkozzon fel hírlevelünkre, és legyen mindig naprakész!

    Feliratkozom