Facebook image
Mentés

Ha végre itt a nyár…akkor eljön a szabadság ideje is…

A munkavállalónak a munkában töltött idő alapján minden naptári évben szabadság jár! A szabadság legnagyobb részét a munkavállalók a nyári időszakra tervezik

Pontosan hány napszabadság is jár? A szabadság alap- és pótszabadságból áll. Az alapszabadság mértéke 20 munkanap és az életkora alapján a következő napokkal emelkedik: 

  • 25. életévétől 1,
  • 28. életévétől 2,
  • 31. életévétől 3,
  • 33. életévétől 4,
  • 35. életévétől 5,
  • 37. életévétől 6,
  • 39. életévétől 7,
  • 41. életévétől 8,
  • 43. életévétől 9,
  • 45. életévétől 10 munkanap pótszabadság jár.

A hosszabb tartamú pótszabadság a munkavállalónak abban az évben jár először, amelyben az a fenti bekezdésben meghatározott életkort betölti. Érdemes tudni, hogy az éves szabadságot több jogcímen pótszabadság lehetőségével meg lehet toldani.

A munkavállalónak a tizenhat évesnél fiatalabb
    a) 1 gyermeke után 2,
    b) 2 gyermeke után 4,
    c) kettőnél több gyermeke után összesen 7 munkanap pótszabadság jár.

A pótszabadság fogyatékos gyermekenként két munkanappal nő, ha a munkavállaló gyermeke fogyatékos. A pótszabadságra való jogosultság szempontjából a gyermeket először a születésének évében, utoljára pedig abban az évben kell figyelembe venni, amelyben a 16. életévét betölti.
A fiatal munkavállalónak évenként 5 munkanap pótszabadság jár, utoljára abban az évben, amelyben a 18. életévét betölti.
A föld alatt állandó jelleggel vagy az ionizáló sugárzásnak kitett munkahelyen naponta legalább 3 órát dolgozó munkavállalónak évenként 5 munkanap pótszabadság jár.A munkavállalónak, ha rehabilitációs szakértői szerv legalább 50 százalékos mértékű egészségkárosodását megállapította,fogyatékossági támogatásra jogosult, vagy vakok személyi járadékára jogosult évenként 5 munkanap pótszabadság jár.

A munkavállaló részére, ha munkaviszonya év közben kezdődött vagy szűnt meg a szabadság arányos része jár a fél napot elérő töredéknap pedig egész munkanapnak számít.

Nyáron milyen szabályok alapján vehetjük ki szabadnapjainkat?

A szabadságot - a munkavállaló előzetes meghallgatása után - a munkáltató adja ki.  A munkáltató évente 7 munkanap szabadságot - a munkaviszony első három hónapját kivéve - legfeljebb két részletben a munkavállaló kérésének megfelelő időpontban köteles kiadni.
A munkavállalónak erre vonatkozó igényét legalább 15 nappal a szabadság kezdete előtt be kell jelentenie.
A szabadságot - eltérő megállapodás hiányában - úgy kell kiadni, hogy a munkavállaló naptári évenként egy alkalommal, legalább 14 egybefüggő napra mentesüljön a munkavégzés alól. Ez nyáron nagyon kellemes két hét lehet…
A szabadságot esedékességének évében kell kiadni. A szabadságot a munkaidő-beosztás szerinti munkanapokra kell kiadni. Most leginkább a nyári időszakra koncentráltunk, de visszatérünk még a szabadság kérdésre…

Jó nyaralást!

    Kapcsolódó bejegyzéseink

    Érdeklik az adó, számviteli és jogi változások?

    Iratkozzon fel hírlevelünkre, és legyen mindig naprakész!

    Feliratkozom