Facebook image

Idén az a magánszemély, aki az ekho-törvényben felsorolt FEOR-számmal azonosított tevékenységet folytat (például író, újságíró, színész, rendező, képzőművész) és arra tekintettel az adóévben legalább az év első napján érvényes minimálbér elérő nagyságú általános szabályok szerinti közterheket viselő jövedelmet szerez (munkabérként, egyéni vállalkozói kivét formájában, társas vállalkozás tagjaként személyes közreműködés ellenértékeként, vagy megbízási díjként),60 millió Ft-os bevételi határig alkalmazhatja az ekhot a korábbi 25 millió Ft helyett.

60 millió Ft-os bevételi értékhatárt alkalmazhatják az ekho választására szintén jogosult sportszervezők és -irányítók, a hivatásos sportolók, a sportmunkatársak és a sportszervezettel, sportszövetséggel fennálló jogviszonya keretében sporttevékenységgel kapcsolatban közvetlenül vagy közvetve feladatot ellátó magánszemélyek is (például sportlétesítmény főállású karbantartója).
Mindezekkel egyidejűleg a korábbi 100, illetve 50 millió Ft-ról egységesen évi 125 millió Ft-ra emelkedik a bevételi értékhatár azon magánszemély esetében, aki az adóévben az országos sportági szakszövetség, országos sportági szövetség első osztályú versenyrendszerében induló sportszervezet hivatásos sportolója, valamint országos sportági szakszövetség, országos sportági szövetség első osztályú versenyrendszerében induló sportszervezet edzője, vagy az országos sportági szakszövetség, országos sportági szövetség edzője, válogatott vezetőedzője (szövetségi kapitánya).

Amennyiben az általános szabályok szerint adózó jövedelem az éves minimálbért nem éri el, a bevételi összeghatár az évi 60 millió (vagy adott esetben a 125 millió) Ft-nak olyan hányada, amilyen arányt az általános szabályok szerinti közterheket viselő jövedelem az éves minimálbérhez viszonyítva képvisel.

Az ekho-t választó nyugdíjas magánszemélyre vonatkozó bevételi értékhatár szintén 60 millió Ft-ban került meghatározásra a korábbi 25 millió Ft-tal szemben. A nyugdíjas magánszemélyre vonatkozó értékhatár abban az esetben is 60 millió Ft, ha a nyugdíjas általános szabályok szerint adózó jövedelme az éves minimálbért nem éri el.

A friss változtatásokkal aktualizált EKHO kalkulátorunkkal nyomon követheti, miként alakul adókötelezettsége a 2015. évben az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás választása mellett.

    Kapcsolódó bejegyzéseink

    Érdeklik az adó, számviteli és jogi változások?

    Iratkozzon fel hírlevelünkre, és legyen mindig naprakész!

    Feliratkozom