Facebook image

Az egyik legfontosabb változás a korábbi szabályozáshoz képest, hogy amennyiben az összevonható szerződések alapján történő teljesítések értéke szokásos piaci áron nem haladja meg az 50 millió Ft-ot az adóévben, akkor azokkal a szerződésekkel kapcsolatban ezentúl nincs transzferár-dokumentáció-készítési kötelezettsége a vállalatoknak. Tehát a rendelet hatályba lépését követően az 50 millió Ft-os értékhatárt nem a szerződéskötéstől, hanem mindössze az adóév első napjától kell vizsgálni.

Fontos kiemelni azonban, hogy az adminisztrációs könnyítés nem jelent mentességet a Tao tv. 18. §ának rendelkezései alól, amely szerint, ha a kapcsolt vállalkozások egymás közötti tranzakcióikban a szokásos piaci ártól eltérő árat alkalmaznak, úgy a társasági adóalapot megfelelően módosítani kell, illetve csökkentés esetén lehet. Ennek mértéke a vállalat szempontjából akár jelentős is lehet, különösen abban az esetben, ha – kockázati oldalról tekintjük - egyszerre több évet is vizsgál az adóhatóság.

Az ebből eredő vitakockázat nagymértékben csökkenthető egy adóellenőrzés során, amennyiben a csoporton belül alkalmazott ár szokásos piaci mértéke megfelelő módon elkészített és alátámasztott transzferár-dokumentációval kerül alátámasztásra. Amennyiben ugyanis az adózó rendelkezik egy megfelelő transzferár-nyilvántartással, akkor a bizonyítás terhe megfordul, és onnantól kezdve egy adóellenőrzés során, amennyiben az adóhatóság kételyeket fogalmaz meg már neki kell részletes és megalapozott alátámasztással bizonyítania, hogy az alkalmazott árak eltértek a piacitól. Tapasztalataink szerint az adóhatósági ellenőrzés ilyen ellenbizonyításba csak hiányosan elkészített transzferár nyilvántartás, illetve nagy ügyleti érték esetén fog.

    Kapcsolódó bejegyzéseink

    Érdeklik az adó, számviteli és jogi változások?

    Iratkozzon fel hírlevelünkre, és legyen mindig naprakész!

    Feliratkozom