Facebook image
Mentés

Mi lesz a felhalmozott szabadságunkkal?

2012. december 31-ig ugyanakkor élt még az a szabály, mely lehetővé tette, hogy a gyermek gondozása, ápolása miatti fizetés nélküli szabadságról visszatérők esetében a munkáltató a fizetés nélküli szabadság első 6 hónapjára eső időszakot pénzben válthassa meg.

Sokak szerint ez azért volt jó megoldás, mert így a munkáltatónak nem kellett akár több hónapot is várnia arra, hogy a visszatérést követően a munkavállaló végre valóban dolgozni kezdjen.

Azonban mivel a  fenti lehetőség a kismamák esetében az idei évtől megszűnt, már egyáltalán nincs lehetőség arra, hogy a felhalmozott szabadságot a munkáltató ne természetben adja ki, hanem pénzben váltsa meg.  Erre próbál egyszeri megoldást nyújtani egy 2013. szeptember 9-én benyújtott törvényjavaslat, melynek értelmében a 2014. január 1-ét megelőzően keletkezett és ki nem adott szabadságot a munkáltató a munkavállaló beleegyezésével 2014. február 1-ig megválthatná. A javaslat alapvető indoka az, hogy a korábban felhalmozott szabadságok egy szűk időn belüli kiadása ne lehetetlenítse el a cégek működését.

A javaslat azonban annyiban korlátozná a 2013-ban ki nem adott szabadságok pénzben való kifizetését, hogy megtiltaná annak a résznek a megváltását, amely a 2013-ban kiadott szabadsággal együtt nem haladja meg a 2013. évben keletkezett alapszabadság mértékét, vagyis a 20 munkanapot.

Például: amennyiben a 2013. évben esedékes 30 munkanap szabadságunkból (20 munkanap alap- és 10 munkanap pótszabadság) 12 munkanapot vettünk ki, akkor fenti szabály értelmében az alapszabadság (20 munkanap) és a kivett szabadság különbözetét, tehát 8 munkanapot nem tudunk megváltani, így valójában maximum a teljes pótszabadságunk (10 munkanap) lenne megváltható.

Tehát a fentiek azt jelentik, hogy a felhalmozott szabadságunkból maximum a 2013. évi alapszabadságunkat meghaladó mértékű szabadságért kaphatunk pénzt, azonban a javaslat alapján a korábbi évekről felhalmozott szabadságokat is kifizethetnék.

A javaslat fenti korlátozással valószínűleg azt igyekszik elérni, hogy minden munkavállaló legalább 20 munkanap szabadságot természetben kapjon meg, s így elkerülhetővé váljon a munkavállaló pihenését szolgáló szabadságnapok nagyarányú, pénzben történő megváltása.

A javaslat indoklása azonban hangsúlyozza, hogy a fenti szabadságmegváltásra kizárólag egyedileg megvizsgált, indokolt, valamint mind a munkáltató, mind a munkavállaló érdekeinek megfelelő esetben lenne lehetőség. Ezt segíti elő az a rendelkezés, mely szerint kizárólag a munkavállaló beleegyezésével lenne lehetőség a felhalmozott szabadság pénzben való megváltására.

Megjegyezzük, hogy az említett törvényjavaslat jelenleg az Országgyűlés előtt tárgyalási szakaszban van, és módosító javaslat is érkezett hozzá, így az elfogadott, végleges változatról egy későbbi blogbejegyzésben nyújtunk majd tájékoztatást.

    Kapcsolódó bejegyzéseink

    Érdeklik az adó, számviteli és jogi változások?

    Iratkozzon fel hírlevelünkre, és legyen mindig naprakész!

    Feliratkozom