Facebook image
Mentés

Transzferár - dokumentálandó ügyletek

Főszabályként kijelenthető, hogy a vállalkozásnak minden kapcsolt ügyletről szükséges nyilvántartást készíteni, ám többek között az alábbi esetekben mentesül a transzferár-nyilvántartás készítésének kötelezettsége alól:

  • ha az ügylet értéke az adóév végéig göngyölítetten nem éri el az 50 millió forintot a szerződéskötéstől számítva,
  • ha a vállalat magánszeméllyel kötött kapcsolt ügyletet (kivéve, ha a magánszemély egyéni vállalkozóként jár el),
  • független féltől beszerzett és kapcsolt vállalkozásnak változatlan áron továbbadott termék vagy szolgáltatás esetén, ha az ügylet nem a vállalkozás főtevékenységének része,
  • ingyenes pénzeszköz átadás esetén.

Sajnos azonban a fenti mentesítő szabályok alkalmazása sem mindig egyszerű. Az 50 milliós értékhatárba az összevonható ügyleteket együttesen kell figyelembe venni, és egy viszonylag homogén tevékenységű cégnél néha nehéz megállapítani, hogy mely ügyletek azok, amelyek biztosan nem vonhatóak össze a többivel. A vállalkozások „főtevékenységét” különösen problémás lehet meghatározni, főleg hogy az illetékes minisztérium többszöri rákérdezésünk ellenére sem adott egyértelmű iránymutatást. Így például nem lehet eldönteni, hogy a „főtevékenység” a cégbíróságon bejegyzett főtevékenységre vonatkozik-e, vagy arra, amiből az árbevétel túlnyomó része származik, illetve mi a teendő akkor, ha ezek a paraméterek évről-évre változnak.

Szintén fontos tudni a dokumentálandó ügyletek meghatározása során, hogy a kapcsoltsági viszony a szerződéskötéskor minősítendő. Azaz ha a kapcsolt viszony meg is szűnt, de a szerződés változatlan formában fennáll, az adóhatóság továbbra is kérheti az ügyletről készített transzferár-nyilvántartást.

    Kapcsolódó bejegyzéseink

    Érdeklik az adó, számviteli és jogi változások?

    Iratkozzon fel hírlevelünkre, és legyen mindig naprakész!

    Feliratkozom