Facebook image
Mentés

Új év, új szabályok

Mindenekelőtt Sikeres és Boldog Új Évet kívánunk minden kedves Olvasónknak, és egyben szeretnénk megköszönni, hogy megtisztelték figyelmükkel és észrevételeikkel adóblogunkat 2011-ben is. A blog elindításának a célja, az adózással, a számviteli szabályozással kapcsolatos témák szakmailag színvonalas, ugyanakkor közérthető bemutatása megítélésünk szerint teljesült 2011-ben is, és az olvasói visszajelzések alapján azt gondoljuk, Önök is így vélekednek. Ígérjük, ezt az irányt az idén is tartani fogjuk.

Blogunkat immáron havi több tízezren olvassák, és ez visszagazolást ad a blogíró kollégák számára, hogy a 2010-ben megkezdett úton 2012-ben is érdemes lesz továbbhaladni. A jövőben is számítunk megtisztelő észrevételeikre, megjegyzéseikre, illetve témajavaslataikra. És akkor nem marad más hátra, mint hogy 2012-re is elhangozzék a jelszó: BLOGRA FEL!

És ha már év eleje, akkor első idei bejegyzésünkben járjuk körbe az idei évre vonatkozó legfontosabb adóváltozásokat! Az év első munkanapján persze nem akarunk senkit sem egy Háború és béke hosszúságú bejegyzéssel traktálni, úgyhogy csak egy-egy mondatban felsoroljuk a főbb változásokat, a hátteret pedig korábbi anyagainkból lehet hozzáolvasni. Akkor tehát:

  1. Új közteher – 2012-től katasztrófavédelmi hozzájárulást kell fizetniük a veszélyes anyagokkal foglalkozó cégeknek.
  2. Emelkedő áfakulcs – januártól 27 százalék az áfa kulcsa, az alkalmazási szabályokról Héhn Miklós szakértőnk tollából olvashatnak. Bővebben >>
  3. Változó társasági adózás – elhatárolt veszteség, spekulatív ingatlanügyletek, adókedvezmények – jelentősen módosulnak a társasági adózás szabályai január 1-jétől.
  4. 2012. évi cafeteria szabályozás - emelkedő teher, átalakul az étkeztetési rendszer, megszűnő juttatási formák, újítások – minden ami a 2012. évi cafeteria csomaggal kapcsolatos.
  5. EVA kalkulátor
  6. SZJA-változások 2012 – adóalap-kiegészítés, adójóváírás, családi kedvezmény, ingatlanügyletek, ingatlan-bérbeadás, ingó vagyontárgyak átruházása, ingatlanátruházásból származó jövedelem, nem pénzbeli juttatások, béren kívüli juttatások, adómentes juttatások.
  7. Munkanélküli segély 2012-től – a jelenleg érvényben lévő 270 napról 90 napra csökken az álláskeresési járadék folyósításának ideje. A kilencven nap letelte után nem kap senki támogatást, így közmunkásként vagy a munkaerőpiacon kell munkalehetőséget találnia.
    Kapcsolódó bejegyzéseink

    Érdeklik az adó, számviteli és jogi változások?

    Iratkozzon fel hírlevelünkre, és legyen mindig naprakész!

    Feliratkozom