Facebook image
Mentés

Környezetvédelmi termékdíj: újabb módosítás

Alighogy elfogadták, máris módosították: az Országgyűlés által a nyáron megszavazott új termékdíjtörvényt néhány hete újraírták a képviselők. Hogy mi változott a 2012. január 1-jével életbe lépő jogszabályban, bejegyzésünkből megtudhatják, illetve újra összeszedtük az új törvény legfontosabb tartalmi elemeit.

Mire is vonatkozik a  termékdíj?

Eddig a törvény a csomagolást jelölte meg termékdíjköteles terméknek, 2012-től viszont  a kötelezettség alapjává a csomagolóeszköz és az egyéb csomagolószer válik. Ezzel megváltozik a kötelezettség alanya, hiszen az idei év végéig a csomagolt terméket először belföldön forgalomba hozó, illetve saját célra felhasználó cégeknek kell(ett) fizetniük a díjat. 2012-től a csomagoláshoz felhasznált csomagolószerek első belföldi forgalomba hozói és saját célú felhasználói lesznek a kötelezettek, vagyis jellemzően a csomagolószer gyártói és importálói. A csomagolt terméket behozó vállalatok a jövőben is kötelezettek maradnak, hiszen a csomagolás részeként a csomagolószer is forgalomba kerül.

Ki a kötelezett?

A magyarországi gyártású reklámhordozó papírok (szórólapok, katalógusok, prospektusok, a társaságot, terméket, szolgáltatásokat népszerűsítő kiadványok, stb.) termékdíjfizetésre kötelezettje 2012-től az első belföldi forgalomba hozó, illetve a saját célú felhasználó lesz. Reklámhordozó papírok esetében az első belföldi forgalomba hozatalnak belföldi előállítás esetén a nyomdai szolgáltatás teljesítése minősül.

Az új szabály értelmében a belföldi előállítású reklámhordozó papír esetén a megrendelőnek a megrendelés során nyilatkoznia kell a termékdíj-kötelezettséget meghatározó feltételekről. A megrendelést teljesítő fél köteles a nyilatkozatokat, valamint az előállított termék egy darab nyomtatott példányát megőrizni.

Legfontosabb változtatások

  • 2012. január 1-jétől a környezetvédelmi termékdíj alól már nem lehet mentesülni. A díj teljes összegét meg kell majd fizetni. Kivéve ha a kötelezett egyéni visszagyűjtési és hasznosítási teljesítést végez.
  • A mentesség intézményének megszűnésével összhangban a koordináló szervezetek termékdíj-átvállalási tevékenysége is megszűnik. Az országos hasznosítási teljesítést az Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökség foga elvégezni.
  • 2012. január 1-jétől a termékdíjköteles termékek után befizetendő díjat továbbra is a termékek súlya alapján kell meghatározni.

Termékdíjtételek

A 2012-től fizetendő termékdíjtételek a következőképpen néznek ki (az egyéni hulladékkezelést végző kötelezetteknek csökkentett díjtételeket kell megfizetniük – rájuk külön jogszabály vonatkozik):

Csomagolószer (kivéve kereskedelmi csomagolószer):

AnyagTermékdíjtétel (Ft/kg)
Műanyag42
Társított (kivéve rétegzett italkarton)

50

Társított rétegzett italkarton

28

Fém

20

Papír, fa, természetes alapú textil

20

Üveg

17

Egyéb

50

Kereskedelmi csomagolószer:

AnyagTermékdíjtétel (Ft/kg)
Műanyag (kivéve műanyag bevásárló-reklám táska)

60

Műanyag bevásárló-reklám táska

1800

Társított (kivéve rétegzett italkarton)

300

Társított rétegzett italkarton

130

Üveg

17

Fém

300

Egyéb anyagok

300

Reklámhordozó papír:

TermékTermékdíjtétel (Ft/kg)
Reklámhordozó papír

64

Gumiabroncs:

TermékTermékdíjtétel (Ft/kg)
Gumiabroncs

52

Egyéb kőolajtermék

TermékTermékdíjtétel (Ft/kg)
Kenőolaj

112

Akkumulátor:

TermékTermékdíjtétel (Ft/kg)
Elektrolittal feltöltött akkumulátor

60

Elektrolittal fel nem töltött akkumulátor

80

Elektromos, elektronikai berendezések:

TermékTermékdíjtétel (Ft/kg)
Háztartási nagygépek

50

Háztartási kisgépek

50

Információs (it-) és távközlési berendezések, kivéve a rádiótelefon készülék

50

Rádiótelefon készülékek

500

Szórakoztatóelektronikai cikkek

100

Elektromos és elektronikus barkácsgépek, szerszámok, kivéve a helyhez kötött, nagyméretű ipari szerszámok

50

Játékok, szabadidős és sportfelszerelések

50

Ellenőrző, vezérlő és megfigyelő eszközök

50

Adagoló automaták

100

Termékdíjelőleg

Más adónemekhez hasonlóan a termékdíj esetében is bevezették az előlegfizetés intézményét. A kötelezettet a tárgyév negyedik negyedévére nézve termékdíjelőleg-megállapítási, -bevallási és -befizetési kötelezettség terheli. Ennek mértéke a tárgyév első három negyedéve után fizetett termékdíj harmadának a 80 százaléka. Az előlegre vonatkozó bevallási kötelezettségnek a harmadik negyedévre vonatkozó bevallás benyújtásával kell eleget tenni, és tárgyév december 20-ig kell megfizetni. A negyedik negyedévi bevallásban a termékdíjelőleget a tényleges megfizetendő mértékig ki kell egészíteni, vagy a különbözetet vissza lehet igényelni.

Fontos dátumok

2012. január 15-ig kell a bejelentést megtenniük az egyéni hulladékkezelést teljesítő, vagy a készletre vétellel fizetést választó kötelezettnek.

2012. április 20-ig az előző kategóriába nem tartozó kötelezetteknek kell megtenniük a bejelentést.

Környezetvédelmi-termékdíj 2013. évi szabályozásáról ebben a bejegyzésünkben olvashat>>

    Kapcsolódó bejegyzéseink

    Érdeklik az adó, számviteli és jogi változások?

    Iratkozzon fel hírlevelünkre, és legyen mindig naprakész!

    Feliratkozom