Facebook image
Mentés

Adóelőleg-megállapítás és adóalap-kiegészítés: változó szabályok

Összefoglaltuk az adóelőleg megállapításával, igénylésével, valamint a családi kedvezménnyel és a kifizetői adóelőleg-levonási kötelezettséggel kapcsolatos tudnivalókat.

Adóelőleg megállapítása

A munkaviszonyból származó jövedelem adóelőlegét a munkáltatónak kell megállapítania a magánszemély által írásban adott nyilatkozat alapján, és a megállapított, levont adóelőleget az elszámolt hónapot követő hónap 12-éig kell megfizetnie. Erre akkor kerülhet sor, ha a magánszemély legkésőbb a kifizetést megelőzően erről nyilatkozatot tesz. A nyilatkozattételre sor kerülhet önkéntes alapon, vagy felszólításra, esetenként, vagy adóéven belül visszavonásig (újabb nyilatkozattételig) tartó érvényességgel.

A kifizető azonban tájékoztatni köteles a magánszemélyt a nyilatkozattétel lehetőségéről, illetve a nyilatkozat megtételével, vagy annak elmulasztásával összefüggésben felmerülő lehetséges következményekről.

A magánszemély nyilatkozatát a többi adózási bizonylattal együtt az elévülési időn belül meg kell őrizni, hiszen a kifizető ezzel igazolja, hogy miből, mennyi adóelőleget vont le, vagy éppen azt, hogy - jogszerűen - nem vont.

Adóelőleg-nyilatkozat

Segítségképpen és iránymutatásként a törvényi kötelezettségek teljesítéséhez a NAV  minden év elején adóelőlegnyilatkozat-mintákat készít. A nyilatkozatminták nem kötelezően alkalmazandók, illetve mind tartalmukban, mind formájukban szabadon módosíthatóak. A kifizetők és a munkáltatók a magánszemélyek számára csak azokat a nyilatkozatokat adják át, amelyek a nyilatkozatot tevő magánszemélyek adókötelezettsége szempontjából relevánsak.

Adóelőleg-nyilatkozatok fajtái:

  • a személyi kedvezmény érvényesítéséről
  • a családi kedvezmény érvényesítéséről
  • az adóelőleg meghatározása során figyelembe vehető költségekről
  • az adóalap-kiegészítés érvényesítéséről, amennyiben az összevont adóalapba tartozó várható éves jövedelem az adott kifizetéssel együtt sem haladja meg a 2 424 000 Ft-ot.

Adóalap-kiegészítés 2012

A korábbi tervekkel ellentétben az adóalap-kiegészítés 2012-től 2 424 000 Ft éves bruttó jövedelemig nem alkalmazandó, e határ felett pedig szintén a korábbi tervekkel ellentétben 27 százalékos mértékkel kell megállapítani. Azaz az effektív adóteher 2 424 000 Ft éves bruttó jövedelemig (a jelenlegi 20,32 százalékkal szemben) 16 százalék lesz, az e feletti jövedelem után változatlanul 20,32 százalék marad.

Családi kedvezmény

A jelenleg hatályos szabályozást kiterjesztve a családi kedvezmény azoknak is jár, akik jogosultak a családi pótlékra, de valamilyen oknál fogva azt nem veszik igénybe. A családi kedvezmény mértéke nem változik, továbbra is kedvezményezett eltartottanként és jogosultsági hónaponként egy és kettő eltartott esetén 62 500 Ft, míg három és minden további eltartott esetén 206 250 Ft.

Kifizetői adóelőleg-levonási kötelezettség 2012

A törvénymódosítás szűkíti azoknak a körét, akik esetében a kifizetőnek nem merül fel adóelőleg-levonási kötelezettsége. A jövőben a kifizetőnek csak akkor nem kell adóelőleget megállapítania és levonnia az általa kifizetett összegekből, ha azt igazoltan egyéni vállalkozó vagy mezőgazdasági őstermelő magánszemély részére teljesíti. A törvénymódosítás az adóelőleg-levonást megalapozó nyilatkozattételt ismét szabályozza.

A jelenleg hatályos szabályoktól eltérően a magánszemély a jövőben legfeljebb csak a bevétel 50 százalékáig terjedő mértékű igazolható vagy igazolás nélkül elszámolható költségről, költséghányadról tehet nyilatkozatot.

    Kapcsolódó bejegyzéseink

    Érdeklik az adó, számviteli és jogi változások?

    Iratkozzon fel hírlevelünkre, és legyen mindig naprakész!

    Feliratkozom